Our Story

Kiitos rekisteröity­misestä!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkit haastatteluihin sitä mukaa kun niitä julkaistaan.

Katso SijoitusSummitin haastattelut

Löydät linkit summitin haastatteluihin alla olevalta sivulta sitä mukaa, kun niitä julkaistaa.

Katso SijoitusSummitin ohjelma tästä!

Liity SijoitusSummitin yhteisöön Facebookissa.

Facebook-ryhmässä keskustellaan tapahtumasta ja sijoittamisesta yhdessä muiden osallistujien kanssa.

Liity SijoitusSummitin Facebook-ryhmään »

Tervetuloa syksyn 2020 SijoitusSummit verkkotapahtumaan.

Ovatko osakkeet ja muut sijoituskohteet kalliita vai halpoja? 

Siinä kysymys, jota sijoittajat, isot ja pienet, miettivät päivittäin. Jo ennen Korona-kriisiä osa sijoittajista on vuosia ollut sitä mieltä, että erityisesti osakkeet ovat ylihinnoiteltuja. Myös muiden omaisuusluokkien, kuten asuntojen ja kiinteistöjen hinnat ovat nousseet pitkään. Korona-kriisin aiheuttaman nopean ja voimakkaan kurssilaskun pohjalla osa sijoittajista oli edelleen sitä mieltä, että kallista on, kun kriisi vielä kuitenkin syvenee.

Nyt, kun kurssit ovat jopa korkeammalla kuin ennen koronaa, niin osan mielestä osakkeissa on hintakupla. Mutta onko tosiaan näin? SijoitusSummitin asiantuntijapuheenvuorot sekä pörssiyhtiöiden, että sijoituspalvelujen tarjoajien puheenvuorot antavat tähän pohdiskeluun näkökulmaa ja myös hyviä vinkkejä.  

Perinteisellä P/E-luvulla arvioituna S&P500-indeksin P/E-luku on yli 28, mikä on historiallisesti korkea luku. Osakkeiden hintatason arvioinnissa ei kuitenkaan pelkkä osakkeiden tarkastelu niiden historiallista hinnoittelua vasten anna välttämättä oikeaa kuvaa yli- tai alihinnoittelussa.  

Merkittävä kysymys on, että mihin muuhun sijoittaja voi rahansa laittaa tuottavasti?  SijoitusSummitin tarjonnassa on vastauksia tähänkin pohdintaan.  
 
Perinteisesti sijoittajan vaihtoehtona on ollut laittaa rahansa, joko pankkitalletuksiin, joukkovelkakirjalainoihin tai vuokra-asuntoihin. Kuten tiedämme, pankkitalletuksien korkotuotto on 0 % ja tilinhoitopalkkioiden jälkeen miinusmerkkinen. Pieniriskisten valtionlainojen korot ovat negatiivisia ja vakavaraisten yhtiöiden yrityslainojen tuotot pienempiä kuin samojen yhtiöiden maksamat osingot. Asuntojen, kiinteistöjen, tonttien ja metsämaan hinnat ovat nousseet voimakkaasti viimeisten vuosien aikana. Sijoittajalla on melkoinen pohdinnan paikka siinä miten sijoituksensa allokoi.  

Ovatko sijoituskohteet, esimerkiksi osakkeet, halpoja vai kalliita, riippuukin suuresti siis siitä mitä vaihtoehtoja sijoittajalla on. Tällä hetkellä vaihtoehtoja on vähän ja vertailu historiallisiin arvoihin ei ole mahdollista, koska perinteisesti osakkeiden hinnoittelun arvioiminen on perustunut tulevien kassavirtojen (voittojen) diskonttaamiseen riskittömällä korolla. Kun riskitön korko on miinuksella, ei kyseistä laskutoimitusta voi suorittaa. Tämä poikkeuksellinen, vaikkakin jo viisi vuotta jatkunut, nolla-korko ympäristö on haastanut perinteiset sijoittamisen arvostusmenetelmät ja näkemykset “oikeasta” arvostustasosta.  

Vastauksia kysymyksiin, liittyvät ne sitten yhtiöihin, tuotteisiin, markkinan toimintaan tai riskien hallintaan tarjoaa SijoitusSummit:in laaja ja monipuolinen tarjonta. Tervetuloa mukaan ja toivottavasti löydät mielenkiintoista informaatiota niin mukana olevilta asiantuntijoilta kuin pörssiyhtiöiden- ja sijoituspalveluiden tarjoajien puheenvuoroista. 

SijoitusSummit toivottaa kaikille loistavaa syksyä. Pidetään hyvää huolta lähimmäisistämme ja toisistamme.